Naleśniki amerykańskie

0 (0 ocen)

  • Średni

Tym się różnią od tych naszych, że są bardzo puszyste i grubsze. Doskonałe z owocami sezonowymi! Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak

  • Średni

Składniki:


  • - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 0.5 szklanki

Naleśniki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po czym zmiksować składniki na gładkie ciasto. Gotowe? Możecie się zająć białkami. Trzeba je ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 2. Rozgrzać patelnię teflonową i wlewać porcje ciasta wielkości naszych placków z jabłkami. Kiedy brzegi ciasta będą złote, można nałożyć na nie, co tylko się chce — na przykład maliny albo jagody. Mogą to być kawałki jabłka, gruszki czy
    ananasa. Potem należy przewrócić placek na drugi bok i też go zrumienić. Placek na talerz, jogurt naturalny jako dodatek, i już! Pyszne!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy