Naleśniki amerykańskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Pancakes czyli naleśniki amerykańskie. Są mniejsze i grubsze od naszych tradycyjnych naleśników. Najczęściej podawane z syropem klonowych. Ja proponuję swoją wersję serwowania pancakes.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    jajka, 2 szt.
    mleko, 1 i 1/2 szklanki
    masło, 4 płaskie łyżki
    proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
    cukier puder, 1/3 szklanki
    sól, szczypta
    mąka pszenna, 2 szklanki

    NADZIENIE:
    kiwi, 2 szt.
    truskawki, 400 g

Naleśniki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1 1. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Połączyć żółtka, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i mąkę. Mieszać, aż powstanie bardzo gęsta, gładka masa. Dodać roztopione masło, wymieszać.
  • naleśniki 2 2. Na koniec dodać białko, delikatnie wymieszać.
  • naleśniki 3 3. Na suchą patelnię (do smażenia nie używamy tłuszczu) wylać 1 łyżkę wazową ciasta. Smażyć do powstania pęcherzyków powierza na powierzchni naleśnika. Przerzucić na drugą stronę, smażyć na złoty kolor.
  • naleśniki 4 4. Truskawki zmiksować. Jeśli są kwaśne można dodać cukru. Kiwi obrać i pokroić w plasterki.
  • 5. Układać warstwowo po 2-3 naleśniki. Każdy smarować musem, na ostatnim ułożyć plasterki kiwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Komentarze

Podobne przepisy