Pancakes czyli naleśniki amerykańskie. Są mniejsze i grubsze od naszych tradycyjnych naleśników. Najczęściej podawane z syropem klonowych. Ja proponuję swoją wersję serwowania pancakes.
Naleśniki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Połączyć żółtka, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i mąkę. Mieszać, aż powstanie bardzo gęsta, gładka masa. Dodać roztopione masło, wymieszać.
2.Na koniec dodać białko, delikatnie wymieszać.
3.Na suchą patelnię (do smażenia nie używamy tłuszczu) wylać 1 łyżkę wazową ciasta. Smażyć do powstania pęcherzyków powierza na powierzchni naleśnika. Przerzucić na drugą stronę, smażyć na złoty kolor.
4.Truskawki zmiksować. Jeśli są kwaśne można dodać cukru. Kiwi obrać i pokroić w plasterki.
5.Układać warstwowo po 2-3 naleśniki. Każdy smarować musem, na ostatnim ułożyć plasterki kiwi.
Komentarze