Naleśniki Andzi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naleśniki można podawać samodzielnie ale takze do czerwonego barszczu.Ja te naleśniki robie na święta, ale także na różnego rodzaju imprezy rodzinne! Zawsze wszystkie szybko znikają ze stołu.Polecam

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:

    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    2 jajka
    szczypta soli
    4 łyżki oleju



    Farsz:

    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    łyżka oleju
    sól, pieprz
    ser żólty około 300g

    Panierka:

    jajko
    bułka tarta

Naleśniki andzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 30 minut, smażymy cienkie placki.
    Farsz: pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w grubszą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki i dusimy całość do momentu aż odparuje nadmiar wody, farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
    Ser kroimy w kostkę. Na każdy naleśnik nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy kilkoma kostkami sera, zawijamy w dowolny sposób, jednak szczelnie by farsz nie wydostał się w trakcie obsmażania.
    Na patelni rozgrzewamy olej, każdy naleśnik maczamy najpierw w jajku (rozmąconym z pomocą widelca) a następnie w bułce tartej, kładziemy na patelnię, smażymy na rumiano z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy