Naleśniki dla niejadka

0 (0 ocen)

  • 20 min

wyśmienite i rozpływające się w ustach

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml mleka
    100ml wody mineralnej gazowanej
    szczypta soli
    2 jajka
    150g mąki pszennej
    masło do smażenia
    konfitura jagodowa
    mała śmietana 30%
    1 łyżka czekolady w proszku
    cukier puder

Naleśniki dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, wody, jajek, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe o gęstości śmietany. Smażymy naleśniki na masełku.
    Po usmażeniu smarujemy środek konfiturą i zwijamy.
    Śmietankę ubijamy i dodajemy czekoladę w proszku. Delikatnie mieszamy.
    Naleśniki polewamy czekoladową śmietanką i można dodać na wierzch kleksa z konfitury. Dekorujemy listkiem mięty i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto na naleśniki odstawiam na minimum 40 minut, żeby gluten się rozpuścił

Komentarze

Podobne przepisy