Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Dynia to mój ulubiony dar jesieni. Dzisiaj przygotowałam naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
    1/2 szklanki pure z dyni
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gazowanej wody

    4 jabłka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu jabłkowego
    cynamon

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość słodkiej śmietanki. Jeżeli będzie za gęste dodać więcej gazowanej wody.
  • 2. Smarować patelnię odrobiną oleju i smażyć cienkie naleśniki.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, ocet i korę cynamonu. Wymieszać i dodać jabłka. Smażyć do lekkiego zrumienienia, od czasu do czasu zamieszać.
  • 5. Ciepłymi jabłkami nadziewać naleśniki i od razu podawać. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy