Naleśniki francuskie z truskawkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe na śniadanie. Moja córka je uwielbia.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka
    sól do smaku
    olej 2 łyżki
    mleko 1 szklanka
    woda mineralna ok. 1/5 szklanki
    jajo 1
    masło 125g
    cukier ½ szklanki
    sok truskawkowy 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
    sok z cytryny 4 łyżeczki
    żurawina suszona 1 garść
    truskawki świeże

Naleśniki francuskie z truskawkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sosu truskawkowego do naleśników francuskich. 1. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok truskawkowy. Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić żurawinę, przykryć. (W bogatszej wersji dodać likier.)
  • Smażenie naleśników francuskich. 2. Jajo roztrzepać, dodać mleko, wodę, olej i sól. Mieszając dodać mąkę pszenną. Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki. Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • Faszerowanie naleśników truskawkami. 3. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach, zwijać w rulonik.
  • Naleśniki francuskie z truskawkami. 4. Polać gorącym sosem. Podawać.

Komentarze

Podobne przepisy