Naleśniki jabłkowo gruszkowe

0 (0 ocen)

bardzo lubimy naleśniki na słodko, te są z gruszką i jabłkiem

Składniki:

  • 2 kubki ( o poj.300ml ) mąki pszennej
    2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka
    1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
    3 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szczypty soli
    50 ml oleju
    Nadzienie :
    500 g jabłek prażonych
    400 g gruszek z kompotu

Naleśniki jabłkowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
    Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
    Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
  • etap przygotowania 2. Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
    Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
    Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.

Komentarze

Podobne przepisy