Naleśniki na zielono

0 (0 ocen)

  • 10 min

szpinak podany w takiej postaci zjedzą nawet dzieci :)

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    szklanka mleka
    sól
    pieprz
    szpinak mrożony rozdrobniony
    opakowanie sera feta
    3 ząbki czosnku
    15 dag sera żółtego

Naleśniki na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka i jajek zrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić je solą i pieprzem, następnie usmażyć naleśniki.
  • 2. Posiekać czosnek i usmażyć go z rozmrożonym szpinakiem.
  • 3. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i podsmażać wszystko ok 5 min na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach i zrolować je.
  • 5. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku na najwyższej temperaturze ok 5 min (aż ser się rozpuści).

Porady

Do farszu można też dodać posiekane suszone pomidory, a przed zapieczeniem naleśniki można posypać również serem pleśniowym np. lazur Jeśli naleśniki są "za suche" można polać je sosem czosnkowym (gotowym lub zrobionym samodzielnie).

Komentarze

Podobne przepisy