Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -2 szklanki mleka
    -2-3 żółtka
    -ok. 2 szklanek mąki
    -sól
    -1/4 szklanki oleju
    -szpinak
    -5 dag masła
    -2 ząbki czosnku
    -łyżka śmietany
    -sól
    -pieprz
    -żółty ser

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie upiec naleśniki. Na patelni roztopić masło, wrzucić rozmrożony szpinak, przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Pod koniec (kiedy odparuje) dodać śmietanę. Nakładać farsz na naleśniki, zwijać koperty, na każdą nałożyć odrobinę masła i starty ser. Zapiec w piekarniku kilka minut (do rozpuszczenia sera).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy