Naleśniki pod bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Jak ktoś lubi słodkie życie lub chce go trochę osłodzić to polecam.
Dla tych co nie lubią słodkości proszę dodać mniej cukru.

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Twarogowa masa:
    • 25 dag twarogu
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki śmietany
    Ciasto na naleśniki:
    • 1 szk. mąki
    • 1 szk. wody gazowanej
    • 1 szk. ml mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oleju
    • 3 łyżki cukru
    Beza:
    • 4 białka
    • ½ szklanki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Naleśniki pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Sposób wykonania masy twarogowej:

    1. Twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną.
    Sposób wykonania ciasta naleśnikowego:

    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak żeby nie było grudek.
    2. Ciasto wylewamy na urządzenie do pieczenia naleśników ( można na zwykłej patelni) i pieczemy z obu stron.
    Sposób wykonania bezy :
    1. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz mąkę.

    Sposób wykonania:
    1. Naleśniki smarować serem i zawijać w ruloniki, można pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    3. Na wierzch rozłożyć bezę i zapiec w piekarniku w 180 °C aż piana zrobi się rumiana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy