Naleśniki pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

Zwykle przygotowuję je jako drugie danie ale świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki razowej żytniej
    1,5 szkl mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    łyżeczka cukru
    szczypta proszku do pieczenia

Naleśniki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.

Porady

Ponieważ ciasto zawiera już olej, kolejne naleśniki nie będą wymagały natłuszczania patelni.

Komentarze

Podobne przepisy