Naleśniki ruskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

najlepsze z najlepszych

  • 30 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki soli
    500 gram ugotowanych ziemniaków
    400 gram sera białego
    4 cebule,
    pieprz, sól,
    olej do smażenia
    kilka plastrów sera żółtego

Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
    Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Ziemniaki i twaróg zmielić jeden raz, dodać cebulę, przyprawić. Wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki, zawijać w kopertę. Naleśniki kłaść do naczynia żaroodpornego, położyć na nie ser żółty i przygrzać w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy