Naleśniki SZPINAKOWE na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Piękny zielony kolor przykuwa uwagę, są bardzo smaczne i wyglądają WIOSENNIE

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1/2 szklanki rozdrobnionego szpinaku
    2 szklanki mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    mąka pszenna

    Farsz:
    250 g białego twarogu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cukru kryształu

Naleśniki szpinakowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto do smażenia 1. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie.
  • smażymy 2. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
  • gotowy stosik do smarowania 3. Ze składników na przygotowujemy nadzienie. Ser ubijamy widelcem z jogurtem i cukrami i dokładnie mieszamy. Smarujemy nim gotowe naleśniki. Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy