Naleśniki uniwersalne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki, które nadają się do podania na słodko jako deser, a także jako treściwe danie z nadzieniem warzywnym, mięsnym lub gulaszem. Na zdjęciu wersja z miodem :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    260 g majonezu (46% tłuszczu)
    3 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub żródlanej)
    320 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
    1 łyżeczka proszku dop pieczenia
    szczypta soli

    dowolne dodatki

    olej do smażenia

Naleśniki uniwersalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki uniwersalne 1. Jajko wymieszać z olejem na emulsję. Nasępnie dodać majonez - ponownie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Naleśniki uniwersalne 2. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Podawać wg upodobań.

Porady

Z podanych składników wychodzi 12 dużych naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy