W takie upały najlepszym obiadem są naleśniki :) Podane z domowym, słodkim budyniem i dowolnymi sezonowymi owocami (u mnie truskawkami i jagodami) są cudownie pyszne :)
Naleśniki z domowym budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na naleśniki:
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.
2.Domowy budyń:
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.
3.Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.
Komentarze