NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne naleśniki wytrawne - idealne na obiad lub na kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-5

    Składniki na naleśniki:
    300 g mąki,
    jajko,
    250 ml mleka,
    1/2 szklanki wody,
    pomidor (najlepiej malinowy),
    łyżka oleju,
    sól,
    1/2 łyżki majeranku.
    Składniki na farsz:
    30 dag pieczarek,
    30 dag tartego sera żółtego,
    10 dag wędliny,
    duża śmietana (u mnie 12%),
    rozmaryn,
    oregano,
    sól,
    bazylia,
    ostra papryka,
    2 większe cebule,
    2 łyżki masła,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
    Dodatkowo:
    kilka listków bazylii.

Naleśniki z farszem serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
    Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy