Potrawa wymyślona dzisiaj. Idealna dla fanów brokułów, ceniących intensywny smak serka feta, a także dla tych, którzy obiadu bez mięsa sobie nie wyobrażają.
30 min
Składniki:
Na ciasto:
-2 szkl mleka
-jajko
-przyprawy (sól, pieprz, vegetta)
-mąka (ilość taka, aby ciasto zgęstniało)
Na farsz:
-3 garści brokułów, ja dałam mrożone
-ok pół sera feta
Na sos:
-kiełbasa/wędlina/pieczeń/kurczak, do wyboru, ja dałam pieczeń
-przecier pomidorowy
-olej do smażenia
-odrobina mąki ziemniaczanej
-przyprawy
Naleśniki z fetą, brokułem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników smażymy naleśniki
2.Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, ser kroimy w drobną kostkę, a wybrane mięso kroimy drobno i podsmażamy. Do mięsa wlewamy trochę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku np sosem sojowym, bazylią, pieprzem.
3.Na połowę naleśnika nakładamy łyżkę sera, trochę brokułów i zamykamy. Wierzch polewamy sosem i posypujemy pietruszką.
Porady
Ostrożnie z solą, bo ser jest sam w sobie bardzo słony.
Komentarze