Naleśniki z jabłuszkiem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prawdziwie jesienne nalesniki.......

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki pszennej
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 szklanka mleka 3,2%
    2 łyżeczki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
    Nadzienie:
    6 jabłek winnych
    4 łyżki brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki wody
    Do dekoracji:
    Bita śmietana
    szczypta cynamonu

Naleśniki z jabłuszkiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukry szczyptę soli i miksujemy na puszystą pianę ,następnie wsypujemy mąkę pszenną wlewamy mleko i wodę i miksujemy gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby mąka napęczniała i smażymy partiamy naleśniki na rozgrzanej patelni po 2 minuty z obu stron na wolnym ogniu
  • 2. Nadzienie: Jabłka myjemy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub cienkie talarki.Wkładamy do rondelka podlewamy 2 łyżkami wody,dodajemy cynamon i cukier i na wolnym ogniu dusimy aż jabłka zaczna się rozpadać jeśli będą za mało słodkie można dosypać cukru wg swojego uznania. Gotowe naleśniki przekąłdamy musem jabłkowym zwijamy w rulon lub chusteczkę ,dekorujemy kleksem bitej śmietany i oprószamy szczyptą cynamonu.

Komentarze

Podobne przepisy