Naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Smażymy naleśniki.
2. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w dosyć drobną kostkę, wkładamy do miski, dodajemy odrobinę oleju, dodajemy przyprawę kebab- gyros, trochę czosnku.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę, po zeszkleniu dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy solą, pieprzem, dusimy do miękkości.
4. Na drugiej patelni smażymy (już bez dodatku oleju, gdyż dodaliśmy go do przyprawiania kurczaka) pierś kurczaka.
5. Gdy pieczarki się podduszą, dodajemy podsmażoną pierś kurczaka i dusimy około 15 minut.
6. Po tym czasie, gdy nadmiar płynów odparuje dodajemy trochę ketchupu, pół kubeczka śmietany, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mieszamy do powstania jednolitego sosu i dusimy jeszcze chwilę.
7. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na usmażone naleśniki, posypujemy startym żółtym serem, zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, i podpiekamy z piekarniku do rozpuszczenia sera.
Komentarze