Naleśniki z mascarpone i truskawkami i bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moje naleśniki podałam z kremem z serka mascarpone i kremówki oraz owocami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukru
    3 jajka
    1/4 szklanki roztopionego masła
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Krem:

    szklanka śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    łyżka cukru migdałowego
    2 łyżki cukru pudru
    truskawki i banany

Naleśniki z mascarpone i truskawkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą oraz gałką muszkatołową. Do sypkich produktów dolać wymieszane mleko z 3 jajkami. Na koniec dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć je i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej cienko olejem naleśniki na złoty kolor z obu stron.

    Krem:

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać serek mascarpone. Wymieszać krótko do połączenia.
    Naleśniki posmarować przygotowanym kremem i ułożyć na nim owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy