Nalesniki z miesem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jedna z moich ulubionych form nalesnikow z farszem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg łopatki wieprzowej,
    2 duze cebule,
    3 zabki czosnku,
    2 łyzeczki soli,
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    3 ziarnka pieprzu,
    1 łyzeczka gałki muszkatałowej.
    Dodatkowo do przyprawiania farszu:sol,pieprz,maga
    Na ciasto nalesnikowe:
    4 jaja,
    3 szklanki mąki typ 500,
    2 szklanki mleka,
    1 szklanka wody gazowanej,
    szczypta soli,
    1 łyzka oleju.

Nalesniki z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalesniki:
    Wszystkie skłądniki zmiksowac na gładką mase.Ciasto powinno miec dosc rzadką konsystencje.Smazyc z jednej strony na rumiano, z drugiej na blado,poniewaz nalesniki beda jeszcze obsmazane przed podaniem.
  • 2. Mieso po oplukaniu kroimy w kostke.
    Wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak zeby mieso bylo przykryte.
    Dodajemy obrane cebule i czosnek.Wrzucamy przyprawy i gotujemy na malym ogniu do miekkosci-ok 2 godziny.
    Mieso studzimy i odcedzamy.
    Mielimy wraz z ugotowana cebula, jesli mieso bedzie zbyt suche wtedy dodajemy wywaru z gotowania.
    Doprawiamy sola , pieprzem i magą.Smarujemy nalesniki.
    Przed podaniem podsmazamy na oleju.

Porady

Do ciasta nalesnikowego mozemy dodac posiekana natke pietruszki. Do nalesnikow podajemy barszcz czerwony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy