Naleśniki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne naleśniki z serem i pieczarkami

  • 10 min

Składniki:

  • mąka 2 szkl
    jajka 3 szt
    mleko 1i 1 litr i niepełna szkl.
    olej 2 łyżki
    sól
    pieczarki 1/2 kg
    ser żółty 250 g
    szynka 300 g
    masło 4 łyżki
    pieprz

Naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe z 1,5 szkl mąki, 3 jaj, 3/4litra mleka, oleju, sól usmażyć naleśniki.
  • 2. FARSZ
    Masło stopić na patelni, dodać mąkę, mieszając podsmażać
    ok 2 minut.
    Wlać litr mleka gotować, mieszając aż całość mocno zgęstnieje, dodać sól i pieprz.
    Szynkę pokroić w paski, dodać do sosu.
    Pieczarki pociąć w cienkie plastry, podsmażyć na osobnej patelni, wrzucić do sosu.
    Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, trochę dodać go do sosu.
    Poddusić, by sos zgęstniał.
  • 3. Na połowie każdego naleśnika ułożyć warstwę gęstego sosu, posypać serem.
  • 4. Placki składać na 4 części, wierzch każdego posypać resztą sera.
    Naleśniki włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby się zapiekły.

Komentarze

Podobne przepisy