Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 4 osób

Takie naleśniki możemy podać na obiad na słodko lub deser po obiedzie. Smakują pysznie.

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • o NALEŚNIKI:
    o 2 jajka,
    o 1 i ½ szklanki mleka,
    o 1 i ½ szklanki wody,
    o 2 szklanki mąki,
    o 2 łyżki oleju,
    o Szczypta soli,
    o NADZIENIE:
    o 250g serka mascarpone,
    o 200g sera trzykrotnie zmielonego,
    o 2 i ½ łyżki cukru pudru,
    o SOS TRUSKAWKOWY:
    o 250g truskawek,
    o 3 łyżki cukru,
    o 1 łyżka soku z cytryny,
    o 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
    o 1 łyżeczka żelatyny,

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki.
    Składniki nadzienia zmiksuj ze sobą.
    Żelatynę zalej 2 łyżkami gorącej wody. Odstaw do napęcznienia. Mąkę rozrób w wodzie i soku z cytryny. Truskawki wymieszaj z cukrem. Wstaw je na gaz i zagotuj. Gotuj chwilę tzn. do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj rozpuszczoną mąkę i mieszaj. Masa wyraźnie zgęstnieje. Sos truskawkowy zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Sos odstaw do wystygnięcia.

    Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia serowego. Gotowe naleśniki polej sosem truskawkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy