Takie naleśniki możemy podać na obiad na słodko lub deser po obiedzie. Smakują pysznie.
1 min
Dla 4 osób
Składniki:
o NALEŚNIKI:
o 2 jajka,
o 1 i ½ szklanki mleka,
o 1 i ½ szklanki wody,
o 2 szklanki mąki,
o 2 łyżki oleju,
o Szczypta soli,
o NADZIENIE:
o 250g serka mascarpone,
o 200g sera trzykrotnie zmielonego,
o 2 i ½ łyżki cukru pudru,
o SOS TRUSKAWKOWY:
o 250g truskawek,
o 3 łyżki cukru,
o 1 łyżka soku z cytryny,
o 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
o 1 łyżeczka żelatyny,
Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki.
Składniki nadzienia zmiksuj ze sobą.
Żelatynę zalej 2 łyżkami gorącej wody. Odstaw do napęcznienia. Mąkę rozrób w wodzie i soku z cytryny. Truskawki wymieszaj z cukrem. Wstaw je na gaz i zagotuj. Gotuj chwilę tzn. do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj rozpuszczoną mąkę i mieszaj. Masa wyraźnie zgęstnieje. Sos truskawkowy zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Sos odstaw do wystygnięcia.
Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia serowego. Gotowe naleśniki polej sosem truskawkowym.
Komentarze