Naleśniki z twarożkiem, musem jabłkowym i borówkami

0 (0 ocen)

Naleśniki z samymi pysznościami zadowolą zarówno małego, jak i dużego smakosza :)

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 duże jajko
    szczypta soli
    około 2 szklanek mleka
    ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
    1-2 łyżki oleju do smażenia
    NADZIENIE:
    50 dag białego sera półtłustego
    2-3 łyżki śmietany
    łyżeczka cukru wanilinowego
    cukier do smaku
    mus jabłkowy – u mnie z antonówek
    25 dag borówki amerykańskiej

Naleśniki z twarożkiem, musem jabłkowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników 1. NALEŚNIKI:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko.
    Dolewając stopniowo 1,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
    Odstawić ciasto na 20 minut.
    Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
    Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
    Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
    Usmażyć naleśniki z obu stron.
    Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
  • Nakładanie nadzienia 2. NADZIENIE:
    Borówki opłukać, dokładnie osączyć z wody.
    Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną.
    Przestudzone naleśniki posmarować masą twarogową i musem jabłkowym, posypać borówkami i złożyć „w chusteczkę”.

Komentarze

Podobne przepisy