Naleśniki zapiekane z pikantnym farszem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Szybki obiad. Proste wykonanie, oryginalny smak.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    14 dag mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    10 plastrów schabu
    25 dag pieczarek
    10 dag żółtego sera
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki masła
    Olej do smażenia naleśników
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku

Naleśniki zapiekane z pikantnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : mąkę zmiksować z jajkami, mlekiem i solą do smaku, na oleju usmażyć naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, usmażyć na 1 łyżce masła, dodać śmietanę, ¾ żółtego, startego sera, natkę pietruszki, przyprawy, wymieszać. Na środku naleśnika ułożyć plaster schabu, farsz pieczarkowy, zrolować naleśniki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć naleśniki, położyć cienkie paseczki sera, zapiekać około 10 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1.zamiast schabu można użyć szynki 2. do farszu można wykorzystać nadmiar wędliny kupionej np. na święta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy