Naleśniki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.Twaróg przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę, smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Następnie układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.Jajka miksujemy razem ze śmietaną i cukrem tylko do połączenia się składników i zalewamy naleśniki. Foremkę z naleśnikami wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do lekkiego zbrązowienia wierzchu zalewy). Dekorujemy malinami. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze