Naleśniki zapiekane z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje dzieci uwielbiają takie zapiekane naleśniki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 cukier waniliowy

    Nadzienie:
    250 g twarogu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany
    oraz :
    100 ml śmietany kremówki 30%
    2 jaja
    torebka cukru waniliowego,
    maliny do dekoracji.

Naleśniki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.Twaróg przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę, smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Następnie układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.Jajka miksujemy razem ze śmietaną i cukrem tylko do połączenia się składników i zalewamy naleśniki. Foremkę z naleśnikami wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do lekkiego zbrązowienia wierzchu zalewy). Dekorujemy malinami. Można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy