Na widok szpinaku robiło mi się nie dobrze gdy spróbowałam raz w naleśnikarni, naleśnika z szpinakiem na którego namawiał mnie mój mąż to się po prostu zakochałam w szpinaku był tak pyszny że postanowiłam sama zrobić.
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
450ml mleka
450ml wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Składniki na farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
opakowanie sera feta
pół szklanki startego żółtego sera
pieprz i sól do smaku
troszkę oleju
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać na gładką masę. Usmażyć naleśniki. Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia, na patelnie wlewamy troszkę oleju wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż woda z szpinaku wyparuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem następnie dodajemy pokruszoną fetę i ser żółty. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty. Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać.
Smacznego
Komentarze