Naleśnikowe lasagne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uproszczona wersja lasagne. Wspaniale smakuje- równie dobrze jak wersja makaronowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Naleśniki:
    - 2 jajka
    - 1 szkl. mleka
    - ¾ szklanki wody gazowanej
    - 1 szkl. mąki
    - szczypta soli
    - olej do smażenia

    Farsz:
    - 500 g mięsa mielonego
    - 300 g żółtego sera- najlepiej mozzarella, ale może być też inny- dobrze roztapiający się
    - 2 cebule
    -3/4 szkl. bulionu warzywnego
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    - kilka pomidorów suszonych
    - mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    - vegeta, sól, pieprz
    - bazylia, oregano
    - oliwa z oliwek do smażenia

Naleśnikowe lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajka, mleko, wodę i zmiksuj na jednolitą masę.
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż cieniutkie naleśniki na złoty kolor
  • 2. Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone i drobno pokrojone pomidory. Podsmaż. Dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku. Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodaj zioła.
  • 3. Na dnie naczynia żaroodpornego układaj naleśniki, na nie warstwa farszu i ser żółty. Powtarzaj czynność do wyczerpania wszystkich składników. Zakończ na warstwie z sera żółtego.
    Zapiekaj 30 min w temp. 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy