Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g żółtego sera- najlepiej mozzarella, ale może być też inny- dobrze roztapiający się
- 2 cebule
-3/4 szkl. bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- kilka pomidorów suszonych
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- vegeta, sól, pieprz
- bazylia, oregano
- oliwa z oliwek do smażenia
Naleśnikowe lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajka, mleko, wodę i zmiksuj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż cieniutkie naleśniki na złoty kolor
2.Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone i drobno pokrojone pomidory. Podsmaż. Dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku. Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodaj zioła.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego układaj naleśniki, na nie warstwa farszu i ser żółty. Powtarzaj czynność do wyczerpania wszystkich składników. Zakończ na warstwie z sera żółtego.
Zapiekaj 30 min w temp. 180 st.
Komentarze