Naleśnikowe sakiewki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Naleśniki, które nie tylko świetnie smakują, ale też cieszą oko swoim wyglądem.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
    • 500ml mleka 3,2%
    • 150ml wody gazowanej
    • 40ml oleju rzepakowego
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

    NADZIENIE:
    • 500g serka śmietankowego schłodzonego
    • 3 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka cukru z wanilią
    • 12 łyżek malin
    • 12 łyżek jagód

    DODATKOWO:
    • maliny i jagody do dekoracji
    • cukier puder do oprószenia naleśników

Naleśnikowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na naleśniki: połączyć mleko, wodę, olej, jajka, cukier i sól. Miksując stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale „lejącej” śmietany. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Na teflonowej patelni (średnica 23cm) usmażyć cienkie naleśniki. Usmażone przykryć, np. talerzem, żeby zmiękły.
  • 3. Ser wymieszać z cukrem.
  • Naleśnikowe sakiewki 4. Na środku każdego naleśnika ułożyć łyżkę sera, malin i jagód. Każdy naleśnik złożyć jak sakiewkę, spiąć dwiema wykałaczkami.
  • 5. Gotowe ułożyć na talerzach, przybrać owocami i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy