Naleśnikowe ślimaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać przez sito do miski. Wlać połowę mleka, olej, wbić jajka, posolić. Zmiksować. W trakcie miksowania dolewać porcjami resztę mleka, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut.
2.2. Usmażyć cienkie naleśniki ( jeżeli na patelni teflonowej, to bez dodatku tłuszczu ).
3.3. Przygotować farsz z pokrojonych w drobną kostkę pieczarek i cebuli. Usmażyć na maśle. Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
4.4. Farsz nakładać płasko na środek naleśników, zwinąć je w rulony, a następnie w obwarzanki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 10 minut w temp. 180 C.
Komentarze