Naleśnikowe wspomnienie lata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolorowe i zdrowe naleśniki podane na wesoło mojego pomysłu.Lubię jak na talerzu jest zdrowo

  • 2 godz.

Składniki:


  • • 150 g mąki
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • szczypta soli
    • woda mineralna lub zwykła woda
    olej do smażenia
    Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
    Pęczek bazylii
    9 krewetek koktajlowych
    1 woreczek ryżu dzikiego
    1 Gałązka bazylii cytrynowej
    Sól
    Pieprz
    Bazylia
    Oregano
    Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
    6 oliwek czarnych
    Kawałek papryki czerwonej
    1 łyżka sos bazylia z trawą cytrynową
    olej rzepakowy
    1 kwiat nagietka

Naleśnikowe wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję, jajka, mleko, sól, wodę mineralną, oliwę jedną łyżkę. Ciasto wyrabiam blenderem miksując na gładką masę. Dziele na dwie części. Do jednej dodaję kurkumę, do drugiej bazylię listki i miksuję blenderem dalej. Naleśniki smażę na patelni, jak najcieńsze. Dziki ryż gotuję w osolonej wodzie. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylii. Przesmażam na patelni około 2 minuty. Do ryżu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną, sos z trawy cytrynowej, pomidorki koktajlowe zółte i czerwone, krewetki. Farszem napełniam naleśniki, zwijam. Dekoruję pomidorkami żółtymi i czerwonymi, oliwkami, listkami Bazyli cytrynowej. Posypuję płatkami nagietka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy