Naleśnikowy rarytas

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki robię na wiele sposobów, poniżej przedstawiam jedną z moich propozycji na szybki naleśnikowy obiad lub deser. Polecam, zwłaszcza iż sezon jagodowy w pełni, a to jeden z głównych składników mojego dania na słodko.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    - 300 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
    - 375 ml mleka (1,5 szkl.)
    - 2 małe jaja
    - 3 łyżki wody - najlepiej gazowanej
    - 3 łyżeczki cukru trzcinowego
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - szczypta soli
    - 3 kopiaste łyżeczki kakao

    Nadzienie:

    - 250 g białego twarogu półtłustego
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 łyżki słodkiej śmietany
    - łyżka wody
    - cukier trzcinowy do smaku
    - 3/4 szkl. borówki leśnej

    Dodatkowo:

    - owoc granatu
    - bita śmietana
    - masło czekoladowe
    - olej rzepakowy do smażenia

Naleśnikowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przełożyć do jednego naczynia i za pomocą miksera utrzeć ciasto naleśnikowe.
    Smażyć na patelni teflonowej, dodając pod każdy naleśnik po łyżeczce oleju.

    Biały twaróg połączyć ze śmietanami, wodą i cukrem. Borówki zblendować kolejno przełożyć do wyrobionego sera i wszystko razem wymieszać.

    Każdy naleśnik posmarować łyżeczką masła czekoladowego, dać po 2 łyżki twarogu, zwinąć, udekorować bitą śmietaną oraz owocami granatu. Można podawać na zimno jak i w postaci ciepłego dani na słodko :) SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy