Nalewka czereśniowa plus ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nalewka
1. Czereśnie wydrylować, przełożyć do szklanego dużego słoja, dodać 0,5 kg cukru zalać alkoholem i wodą, tak, aby owoce były w całości przykryte. Odstawić na 3 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając naczyniem.
2. Odlać powstały płyn do butelek, a czereśnie zasypać resztą cukru i odstawić na 4 dni, aby owoce puściły sok.
3. Odsączyć powstały syrop i połączyć go z wcześniej odlaną nalewką.
Ciasto
1. Wszystkie składniki ( oprócz kakao) dokładnie wymieszać.
2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta.
3. Ciasto podzielić na 2 części
4 .Do jednej z nich dodać kakao.
5. Do formy wyłożyć na przemian ciasta
6. wyłożyć na wierzch czereśnie odsączone z nalewki.
Piec 45 min w 180°C
Porady
Nalewka pełnię smaku i aromatu uzyskała po 2 miesiącach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu.
Komentarze