Nalewka czereśniowa plus ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wymyśliłam sama aby nie marnować owoców wykorzystanych do nalewki.

  • 60 min

Składniki:

  • Nalewka:
    3 kg czereśni
    1 l spirytusu
    1 l wody
    1 kg cukru
    sok z cytryny

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    3 żółtka
    3 białka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    czereśnie odsączone z nalewki

Nalewka czereśniowa plus ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalewka
    1. Czereśnie wydrylować, przełożyć do szklanego dużego słoja, dodać 0,5 kg cukru zalać alkoholem i wodą, tak, aby owoce były w całości przykryte. Odstawić na 3 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając naczyniem.
    2. Odlać powstały płyn do butelek, a czereśnie zasypać resztą cukru i odstawić na 4 dni, aby owoce puściły sok.
    3. Odsączyć powstały syrop i połączyć go z wcześniej odlaną nalewką.

    Ciasto
    1. Wszystkie składniki ( oprócz kakao) dokładnie wymieszać.
    2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta.
    3. Ciasto podzielić na 2 części
    4 .Do jednej z nich dodać kakao.
    5. Do formy wyłożyć na przemian ciasta
    6. wyłożyć na wierzch czereśnie odsączone z nalewki.
    Piec 45 min w 180°C

Porady

Nalewka pełnię smaku i aromatu uzyskała po 2 miesiącach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Komentarze

Podobne przepisy