Nalewka truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 233 godz. 20 min

Tym razem postawiliśmy na wersję korzenną.

  • 233 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    200 g cukru
    1 laska kory cynamonu
    4 gwiazdki anyżu
    2 goździki
    250 ml wody
    250 m spirytusu

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka truskawkowa 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy.
    Słoik umieszczamy w nasłonecznionym miejscu.
    Po 4 dniach dolewamy przegotowaną, schłodzoną wodę, oraz spirytus. Słoik umieszczamy w zacienionym miejscu.
    Po 5 dniach nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do butelek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy