Nalewka z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty czarnego bzu zrywamy jak najdalej od drogi, rankiem w słoneczny dzień i najlepiej z różnych krzewów. Rozkładamy je na gazecie, odstawiamy na 2 godziny aby wszystkie owady wyleciały. Następnie obrywamy tylko kwiaty bez łodyżek i wkładamy do dużego słoja. Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Kwiaty zalewamy ostudzonym syropem cukrowym i dodajemy sparzoną cytrynę pokrojoną w duże plastry. Wywar odstawiamy w słoneczne miejsce na 7 dni co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gęste sitko i wlewamy spirytus, mieszamy i szczelnie zamykamy. Nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce, i co 3 dni potrząsamy zawartością butelki. Po tym czasie jeszcze raz filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafki.
Komentarze