NALEWKA Z WIŚNI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowa nalewka z wiśni o głębokim czerwonym kolorze, aromatycznym zapachu a przede wszystkim wspaniałym smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg wiśni wydrylowanych
    1/2 litra spirytusu
    1/2 litra czystej wódki
    80 dag cukru
    przegotowana woda

Nalewka z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylowane wiśnie przekładamy do dużego słoja (lub 2 jeśli nie mamy wystarczająco dużego). Wiśnie zalać obydwoma alkoholami i wstawić w ciemne miejsce na ok. 6 tygodni. Jeśli alkohol nie zakryje całkowicie wiśni wtedy uzupełnić przegotowaną wodą tak aby wiśnie były całkowicie przykryte płynem.
  • 2. Po 6 tygodniach, wiśnie odcedzić z alkoholu, i zasypać cukrem, pozostawić na 1 tydzień w ciemnym miejscu. Po tygodniu wydzielony sok dolać do wcześniej odcedzonego alkoholu, Można przecedzić przez bibułkę. Alkohol rozlać do butelek i najlepiej pozostawić aby smaki się dobrze przegryzły, do ok. 1-2 miesięcy. Wiśnie możemy jeszcze użyć do ciast i deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy