Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedna z lepszych pod względem smakowym nalewka, dodatek skórki pomarańczowej i goździków to był strzał w dziesiątkę. Ta nalewka nie tylko rozgrzewa ale może uprzyjemnić spotkanie w gronie rodzinnym podczas różnych uroczystości czy też nadchodzących świąt.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych na owoców żurawiny
    25 dag suszonych owoców żurawiny
    500 ml wódki
    509 ml spirytusu
    4 łyżki miodu
    2 goździki
    Skórką z 1/2 pomarańczy

Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżą żurawinę myjemy i przesypujemy do słoja, dodajemy miód, goździki i alkohol. Skórkę z pomarańczy należy dokładnie oddzielić od białej jej części, można to zrobić za pomocą tarelka delikatnie pocierając. Skórkę dodać do słoja, słój szczelnie zakręcić. Całość odstawić na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę można przefiltrować i przelać do butelek.

Porady

Czas podany nie obejmuje czasu dojrzewania nalewki.

Komentarze

Podobne przepisy