Napchane pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć przyprawa uniwersalna, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Popieprzyć.Skropić octem
balsamicznym Odłożyć na 30 min.
2.Mięso zemleć.
Pieczarki i marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzynowej tarce.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pieczarki i marchewkę, dusić kilka minut.
Połączyć składniki farszu. wbić żółtko (białko można wykorzystać do czego innego). Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać dokładnie.
Do każdej nóżki włożyć farsz, spiąć wykałaczką.
3.Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i obsmażyć pałki na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 35-40 minut.
4.Podaję z sosem pieczarkowym lub pieczarkami smażonymi na sucho
Komentarze