Napój ananasowy z rumem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Napój ananasowy z rumem

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 l soku ananasowego,
    1/4 szklanki rumu,
    1 jabłko,
    6 łyżek rodzynek,
    2 łyżki miodu,
    2 kawałki cynamonu (po 4-5 cm),
    10 goździków,
    1 łyżka startej skórki pomarańczowej;
    do przybrania: 1 pomarańcza.

Napój ananasowy z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazda nasiennego. Rodzynki opłukać ciepłą wodą i osączyć. Kawałki cynamonu pokruszyć. Pomarańczę dokładnie umyć, pokroić na plasterki, a te na ćwiartki. Do emaliowanego lub stalowego garnka wlać sok ananasowy i dodać pozostałe składniki oprócz rumu i pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok. 10 min., a następnie przecedzić i wlać rum. Podawać w szklaneczkach przybranych ćwiartkami plastrów pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy