Napój burakowy z ogórkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Jestem technologiem żywności, więc wiem, jaki wpływ na zdrowie i samopoczucie ma właściwa dieta. Jadam zwykle lekkie i wartościowe dania

  • 40 min

Składniki:

  • ● 50 dag buraków
    ● skórka
    z razowego chleba
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● 1 kg ogórków
    ● pęczek koperku
    ● sól

Napój burakowy z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek myjemy, osączamy
    i siekamy. Czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę
  • 2. Kwas: buraki obieramy, myjemy
    i kroimy w plastry. Wkładamy
    do kamionkowego garnka.
    Dodajemy 1/4 czosnku, cukier,
    1/2 łyżki soli i skórkę chleba.
    Za lewamy litrem chłodnej, przegotowanej
    wody. Przykrywamy
    gazą i odstawiamy w ciepłe
    miejsce na 5 dni. Przecedzamy.
    Przechowujemy w lodówce
  • 3. Ogórki myjemy, obieramy,
    ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z kwasem
    i pozostałym czosnkiem. Solimy,
    wsypujemy koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy