Napoleonka na cieście francuskiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Inna wersja tradycyjnego deseru.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego
    1 litr mleka
    4 żółtka
    5 łyżek cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    4 łyżki skrobi ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    200g masła
    cukier puder do posypania

Napoleonka na cieście francuskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się powietrza, a placki były w miarę płaskie. Ostudzić na kratce.
  • 2. KREM:
    Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier, żółtka, mąki i ziarenka wanilii. Tak przygotowaną masę wlać na wrzące mleko, gotować do zgęstnienia, około 2 minuty (ciągle mieszając, chętnie przywiera do dna). Na ugotowany budyń położyć warstwę foli spożywczej, żeby nie zrobił się kożuch. Ostudzić.
    Masło ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. SKŁADANIE:
    Na pierwszy placek wyłożyć całość kremu, rozsmarować równo. Drugi placek pokroić na kwadraty odpowiadające porcjom ciasta. Układać na kremie. Po wierzchu posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy