Napoleonka na krakersach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
    1 budyń waniliowy
    cukier waniliowy
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła lub margaryny

    krakersy do przełożenia

Napoleonka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko mieszamy z mąką, budyniem i jajkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje (dość szybko).
  • 2. Blaszkę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (polecam folię, bo lepiej przylega do blaszki). Na dno wyłożyć krakersy, ściśle jeden przy drugim. Wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy