Masa jasna
½ masła roślinnego
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
Cukier waniliowy
½ l mleka
Masa ciemna
½ masła roślinnego
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
Cukier waniliowy
½ l mleka
Dodatkowo
Duża paczka krakersów
Napoleonka w duecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osobnych pojemnikach zmiksować składniki z odrobiną mleka. Zagotować mleko i do gotującego mleka wkładać po łyżce masy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia, gotować ok. 5 min (zagotować tak najpierw jedną masę, a potem w drugim garnku drugą masę). Na blaszce ok. 24 cm x 28 cm ułożyć krakersy, wylewać na nie trochę masy jasnej i trochę ciemnej na przemian tworząc w ten sposób efekt dwukolorowego marmurku. Na wierzchu również ułożyć krakersy, przycisnąć lekko deseczką na ok. 5 min. Po ostygnięciu włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać posypane cukrem pudrem.
Porady
szybciej i jeszcze łatwiej będzie wylać najpierw masę jasna i na nią masę ciemnę- zamiast marmurku wyjdą dwa kolory nałożone na siebie; dłuższa wersja może obejmować wykładanie masy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej tworząc efekt zebry
Komentarze