Napoleonka w duecie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

łatwe i z efektem

Składniki:

  • Masa jasna
    ½ masła roślinnego
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    Cukier waniliowy
    ½ l mleka
    Masa ciemna
    ½ masła roślinnego
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    Cukier waniliowy
    ½ l mleka
    Dodatkowo
    Duża paczka krakersów

Napoleonka w duecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych pojemnikach zmiksować składniki z odrobiną mleka. Zagotować mleko i do gotującego mleka wkładać po łyżce masy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia, gotować ok. 5 min (zagotować tak najpierw jedną masę, a potem w drugim garnku drugą masę). Na blaszce ok. 24 cm x 28 cm ułożyć krakersy, wylewać na nie trochę masy jasnej i trochę ciemnej na przemian tworząc w ten sposób efekt dwukolorowego marmurku. Na wierzchu również ułożyć krakersy, przycisnąć lekko deseczką na ok. 5 min. Po ostygnięciu włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

szybciej i jeszcze łatwiej będzie wylać najpierw masę jasna i na nią masę ciemnę- zamiast marmurku wyjdą dwa kolory nałożone na siebie; dłuższa wersja może obejmować wykładanie masy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej tworząc efekt zebry

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy