Napoleonka w letniej wersji z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super połączenie starego przepisu z dodatkiem letnich owoców

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szkl. mąki
    • 1 szkl. kwaśnej śmietany
    • margaryna
    Krem budyniowy:
    • 3 jajka
    • 25 dkg cukru
    • cukier waniliowy
    • 15 dkg mąki
    • ¾ litry mleka
    Dodatkowo
    • pół kilograma truskawek
    • 20 dkg borówek
    • cukier puder do posypania

Napoleonka w letniej wersji z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Upiec trzy placki.
    Mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać ciągle mieszając ( można mikserem) aż zgęstnieje. Do przestudzonego budyniu dodać połowę umytych, pokrojonych truskawek oraz borówek i przekładać placki. Dwa a jeden dzielę na połowę i przekładam budyniem.
    Przed podanie pokroić na porcję. Na każdą położyć owoce i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy