Napoleonki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię piec ciasta. Tą smykałkę wyniosłam z rodzinnego domu.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, tłuszcz do wysmarowania blachy,
    KREM: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania ciastek

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, przekroić na połowę. Płaty ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 20 min w temp. 200"C. Wystudzić.
    2. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami oraz mąką. Powstałą mieszankę wlać do wrzącego mleka, intensywnie mieszać, aż powstanie gęsty, gładki krem.
    3. Krem lekko wystudzić i jeszcze ciepły wyłożyć na płat ciasta. Przykryć drugim płatem. Kiedy ciasto wystygnie, pokroić je ostrym nożem na prostokątne kawałki. Ciastka grubo posypać przez sitko cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy