Boczek pieczony w warkoczu do obiadu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Warkocz z chudego świeżego boczku, przyprawiony solidnie sprawdził się doskonale zamiast kotleta do obiadu, raj dla mięsożercy :)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500g świeżego chudego boczku
    przyprawy
    sól
    pieprz
    czosnek przeciśnięty przez praskę
    majeranek
    papryka słodka i ostra

Boczek pieczony w warkoczu do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek dobrze natrzeć przyprawami, umieścić w szklanym naczyniu i odstawić na noc do lodówki aby się zamarynował.
    Po wyjęciu podzielić na dwie części i każdą nakroić wzdłuż na 3 paski pozostawiając jeden koniec nie przekrojony.
    Upleść luźne warkocze, końcówkę związać sznurkiem.
    Piec ok. 40 minut, podlewając w razie potrzeby.
    Podać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

Porady

Aby nie pilnować pieczeni można włożyć mięso do rękawa przeznaczonego do tego celu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy