Niebiańska karpatka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Karpatka czyli ciasto, którym można się delektować o każdej porze dnia.

  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna: 1.5 opakowania
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 500 mililitrów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - budyń: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - jaja: 5 sztuk

Niebiańska karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: 1.5 szklanki mleka zagotować.
  • 2. Do kolejnej 0.5 szklanki dodać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej, cukier i budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Utrzeć 1 kostkę margaryny na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu do margaryny, ciągle ucierając.
  • 4. Ciasto: Zagotować 1.5 szklanki wody z 0.5 kostki margaryny. Dodać szklankę mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia.
  • 5. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Dodać proszek do pieczenia, sól.
  • 6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec przez 30 minut do jego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  • 7. Na jedną część wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugą połówką ciasta. odstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem. Pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy