Niebieski śmietanowiec

0 (0 ocen)

Pyszne letnie ciasto z borówkami i jeżynami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1,5 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru

    0,75l śmietany
    4 śmietan-fixy
    1,5 galaretki niebieskiej "Wodzisław"
    250g borówek amerykańskich
    150g jeżyn

    Forma: 32/22 cm

Niebieski śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając. Dodać żółtka, zmiksować. Wyjąć mikser, Dołożyć mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec 30/40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan- fixy.
    Galaretkę rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu.
  • 3. Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć ubitą śmietaną. Ułożyć owoce na wierzchu. Zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy