Niemiecka zupa z piwa

0 (0 ocen)

zupę można jeść gorącą lub zimną

Składniki:

  • 2 szklanki piwa jasnego, 100 ml mleka, 5 dkg cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, cynamon, jajko, cukier puder

Niemiecka zupa z piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowuję z cukrem i szczyptą cynamonu.
  • 2. W małym garnuszku mieszam mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody i wlewam do mleka. Gotuję do zgęstnienia około 5 minut.
  • 3. Następnie dodaję piwo i podgrzewam na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
  • 4. Garczek na chwilę zdejmuję z ognia i zaprawiam żółtkiem.
  • 5. Z białka ubijam pianę z odrobiną cukru pudru i łyżeczką kładę na gorącą zupę. Pianki trzymam pod przykryciem jeszcze kilka minut.

Komentarze

Podobne przepisy