Nietoperz z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś strasznie słodkiego, ale także strasznie szybkiego w wykonaniu, musi to być strasznie wyglądające halloweenowe ciacho!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie arkusz: 1 sztuka
    - masa makowa gotowa: 4 łyżki
    - barwnik czarny w płynie: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - ciepła woda: 1 łyżeczka

Nietoperz z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie nietoperza 1. Z ciasta francuskiego wycinamy nietoperza ( 2 razy) szablon znalazłam gdzieś w internecie:)
  • nietoperz pomalowany 2. Smarujemy oba barwnikiem spożywczym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*C i pieczemy około 15 minut

    *Dodatkowo ze skrawków pozostałych powycinałam duszki, mniejsze nietoperze i kostki;)
  • 3. Smarujemy jeden z nietoperzy masą makową ( może być z bakaliami) przykrywamy drugim.
  • 4. Duszki i kostki malujemy lukrem ( cukier plus woda - dokładnie wymieszać) i możemy nietoperzowi z lukru zrobić oczy i "buźkę"
  • 5. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy